Sâmbătă, 24 octombrie 2015, a avut loc în comunitatea din Valea Mare deschiderea noului an asociativ al Acțiunii Catolice din zona Bacău. Au participat peste 300 copii, tineri și adulți din 13 parohii în care activează grupuri A.C.
Ziua a început cu primirea participanților, cuvântul de bun venit fiind rostit de președintele Acțiunii Catolice din dieceza de Iași, Adriana Ianuș, împreună cu pr. paroh Iosif Dămătăr, gazda întâlnirii. După rugăciunea și imnul AC, pr. Iosif Dămătăr a prezentat tema și motoul de anul acesta: „Discipoli-misionari, în orice timp şi în orice loc”. A subliniat mai întâi de ce era nevoie de un Jubileu Extraordinar al Milostivirii, explicând ce este milostivirea lui Dumnezeu. „Milostivirea lui Dumnezeu nu este o idee abstractă, ci o realitate concretă cu care el revelează iubirea sa ca aceea a unui tată și a unei mame care se înduioșează până în adâncul măruntaielor față de propriul copil. Provine din interior ca un sentiment profund, natural, format din duioșie și din compasiune, din indulgență și iertare.” (Papa Francisc)

Pr. Iosif a încheiat apoi cu câteva îndemnuri concrete pentru membrii AC: să nu judecăm și să nu condamnăm; să iertăm și să dăruim; să redescoperim faptele de milostenie trupească; să nu uităm faptele de milostenie sufletească.

A urmat apoi pregătirea pentru Sfânta Liturghie, cu rostirea Sf. Rozariu și ocazii de spovezi. Sfânta Liturghie a fost celebrată de asistenții spirituali și preoții care au însoțit grupurile de AC. La cuvântul de învățătură, pr. Florin-Petru Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan a vorbit despre misiunea fiecărui om înaintea lui Dumnezeu, în special apoi despre misiunea membrului AC. Această misiune se regăsește în cuvintele lui Isus: „Mergeți, vestiți, botezați în numele meu”. După ce a explicat semnificația fiecărui verb din acest mandat pe care Isus l-a dat, părintele Florin a subliniat importanța slujirii în Acțiunea Catolică, fără ca membrii ei să caute primele locuri. În această slujire se manifestă milostivirea lui Dumnezeu. A încheiat predica sa cu câteva întrebări adresate tuturor celor prezenți: „Ce înseamnă pentru mine această zi? Ce îmi propun pentru noul an? Ce înseamnă a fi milostiv?” și cu un îndemn: ca în anul asociativ pe care îl încep, să predice prin ceea ce ei sunt, prin ceea ce arată, prin ceea ce fac. La finalul Sf. Liturghii, fiecare participant a primit mandatul pentru acest an asociativ dedicat milostivirii.

După Sf. Liturghie, participanții s-au întâlnit pe sectoare: copii, tineri și adulți, pentru a aprofunda tema anului. Astfel, copiilor le-a vorbit pr. Paul Căliman, tinerilor pr. Florin Petru Sescu, iar adulților pr. Iosif Dămătăr. Cu toții au încercat prin cateheza asistenților și prin activitățile specifice vârstei să înțeleagă cum pot experimenta milostivirea lui Dumnezeu și apoi să fie la rândul lor milostivi în anul asociativ pe care îl încep. A urmat apoi, așa cum era firesc, prânzul din pachețele, iar înainte de programul artistic, toți participanții au creat împreună simbolul acestei întâlniri, simbolul milostivirii.

Programul artistic i-a reunit pe participanți la un moment cultural-recreativ prezentat de Alina Bulai și Sebastian Păduraru. Au urcat pe scenă:
1. Alexandra Antal Furtună și copiii din Valea Mare cu un moment artistic;
2. Frații Emanuel și Rafael Cochior din Valea Mare au pregătit o snoavă;
3. Paula Hodea din Gioseni a prezentat un cântec popular moldovenesc;
4. Iulia Alecu și Simona Coșa de la „Fericitul Ieremia” cu cântecul „Tu mă ridici”, iar apoi copiii din aceeași parohie cu alte cântece;
5. Doamna Augustina Palade din Mărgineni a spus o poveste cu tâlc;
6. Tinerii din Mărgineni au încheiat programul artistic printr-o suită de dansuri moldovenești.

Ziua s-a încheiat cu o rugăciune și cu bucuria de pe chipurile participanților, semnul angajamentului pentru anul pe care l-au început și al speranței că se vor reîntâlni curând.
Alexandra Cojan

Deschiderea anului asociativ A.C.24 octombrie 2015