CER: Participarea la vot a credincioşilor catolici este un drept onorant, dar şi o obligaţie morală cetăţenească

Episcopii romano-catolici şi greco-catolici întruniţi la Timişoara, în perioada 2-4 septembrie 2014, în sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor din România (CER), au avut pe ordinea de zi şi teme legate de alegerile prezidenţiale de la începutul lunii noiembrie 2014.

Referindu-se la acest eveniment din viaţa societăţii româneşti, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti şi preşedintele CER, consideră că participarea la vot a credincioşilor catolici este un drept onorant, dar şi o obligaţie morală cetăţenească. În acest sens, întrucât participarea cetăţeanului la alegeri nu se reflectă doar asupra binelui propriu, ci al binelui comun, arhiepiscopul îi invită pe toţi creştinii de bunăvoinţă să participe la toate scrutinele alegerilor prezidenţiale.

„Creştinul trebuie să participe în mod activ la protejarea şi împărtăşirea valorilor creştine. Aceste valori fundamentale se regăsesc în Sfânta Scriptură şi în doctrina Bisericii”, a spus şi ÎPS György Miklós Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia. „Pentru ca învăţătura creştină să se fructifice în viaţa cotidiană – a continuat Excelenţa sa – trebuie să votăm acea persoană care protejează demnitatea şi libertatea omului, sprijină comunitatea familială, ocroteşte viaţa şi decursul normal al acesteia de la naştere până la moarte, se bazează pe normele morale creştine, iar prin programul său nu impune urmarea unei forme de viaţă care poate să conducă la o destrămare morală” .

Recomandând preoţilor din parohii să-i îndemne pe credincioşi să participe la vot, înalţii ierarhi au mai subliniat că în exercitarea acestui drept constituţional şi cetăţenesc, nimeni nu trebuie să se lase influenţat de promisiuni, bani sau alte beneficii materiale.

Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi uniunea intimă cu urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte.

Informaţiile au fost preluate din comunicatul nr. 87 din 24 octombrie 2014 al Conferinţei Episcopilor din România, semnat de pr. Eduard Mihai Coşa, secretarul general.