Inaugurarea Muzeului Satului şi a Bibliotecii Comunale “Ep. Ioan Duma”

Ziua de 24 ianuarie este o zi dragă tuturor românilor, este ziua în care a avut loc Unirea Moldovei cu Muntenia. Cu atât mai mult, această zi v-a rămâne în inima vălemărenilor, deoarece în urma “unirii” între primăria comunei Faraoani şi fundaţia “Ep. Ioan Duma” comunitatea noastră se poate mândri cu un Muzeu al Satului, cu exponate vechi şi vrednice de admirat, simboluri ale hărniciei şi a măiestriei părinţilor şi a bunicilor noştrii, precum şi cu o bibliotecă care poartă numele celei mai mari personalităţi născută în Valea Mare, episcopul Ioan Duma.

La inaugurare, care a avut loc începând cu ora 13.00, au fost prezenţi: Excelenţa Sa, Episcop Auxiliar de Iaşi Aurel Percă, Preacucernicia Sa, Părintele Provincial Ioan Ciuraru, preoţii din comunităţile Valea Mare şi Faraoani, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bacău, ai Bibliotecii Judeţene Bacău, ai celor două şcoli din comună, reprezentanţi ai presei, şi nu în ultimul rând, membrii fondatori ai Fundaţiei “Ep. Ioan Duma”, în frunte cu Primarul comunei Faraoani, d-l Adrian Solomon.

Marea parte a exponatelor din muzeu au fost donate de către gospodarii vălemăreni, cele mai multe dintre ele fiind păstrate la loc de cinste în casele lor, doar timpul reuşind să-şi lase amprenta asupra lor. În cadrul bibliotecii sunt expuse o parte din obiectele de cult şi lucruri ce au aparţinut Episcopului Ioan Duma.

La manifestare au participat şi copiii clasei a IV-a a Şcolii Generale nr. 2 din Valea Mare, care, îmbrăcaţi în portul popular, au prezentat un program cultural-artistic dedicat Unirii de la 1859, Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, marelui nostru poet Mihai Eminescu şi, împreună cu cei prezenţi, au cântat Hora Unirii.

Tuturor credincioşilor adresăm invitaţia de a vizita Muzeul Satului şi Biblioteca “Ep. Ioan Duma” din Valea Mare.

Vă aşteptăm cu drag!