Preluând iniţiativa Sfântului Părinte Francisc, Preasfinţitul Petru Gherghel îndeamnă pe credincioşii Diecezei de Iaşi, pentru ziua de 7 septembrie, să se unească în rugăciune şi post cu ceilalţi credincioşi din lume pentru pace în Siria, Orientul Mijlociu şi lumea întreagă.

Cu un apel stăruitor la pace în Siria, Orientul Mijlociu şi lumea întreagă, papa Francisc s-a adresat duminică, 1 septembrie, miilor de credincioşi veniţi în Piaţa „Sfântul Petru” la tradiţionala rugăciune „Angelus”. Sfântul Părinte s-a declarat profund întristat pentru evenimentele din Siria şi din alte ţări tulburate de conflicte. „Să nu mai fie niciodată război! Să nu mai fie niciodată război! Pacea este un dar de cea mai înaltă valoare, care trebuie promovat şi tutelat. Trăiesc cu deosebită suferinţă şi îngrijorare numeroasele situaţii de conflict de pe acest pământ al nostru, dar, în aceste zile, inima mea este profund rănită de ceea ce se întâmplă în Siria şi neliniştită pentru evoluţiile dramatice care se prospectează. Adresez un apel puternic pentru pace, un apel care se naşte din adâncul fiinţei mele! Câtă suferinţă, câtă devastare, câtă durere a adus şi aduce folosirea armelor în acea ţară martirizată, în special în rândul populaţiei civile şi lipsite de apărare! Să ne gândim la câţi copii nu vor putea vedea lumina viitorului!”.

„Ascultând cu respect şi atenţie acest apel stăruitor al papei Francisc, în ziua de 7 septembrie, cerem tuturor preoţilor, seminariştilor, persoanelor consacrate şi credincioşilor laici din Dieceza de Iaşi să ia act de această invitaţie de suflet şi să se asocieze la acest program de comuniune în rugăciune”, precizează episcopul de Iaşi în scrisoarea sa.

Astfel, credincioşii din cele 149 de parohii ale diecezei sunt îndemnaţi la post şi la rugăciune, în special în cadrul sfintelor Liturghii care se vor celebra în ziua de sâmbătă, ajunul sărbătorii Naşterii Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, în fiecare parohie, în timp ce la Roma Sfântul Părinte Francisc va celebra privegherea de rugăciune (între orele 19.00 şi 24.00), vor fi organizate momente speciale de rugăciune „de implorare a păcii adevărate, darul lui Dumnezeu pentru noi, oamenii”.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar