Zi însorită

7 septembrie 2013

Ora 8.30

Echipa Teatrului din Clopotniţă este deja adunată în subsolul bisericii „Ss. Petru şi Paul” şi pune la punct ultimele detalii ale filmării care va avea loc în localitatea Valea Mare (Fărăoani) – Bacău. Pentru cine n-a aflat încă, este vorba de o secvenţa video referitoare la revoltele catolicilor din Moldova din anii 1947-1950, care va apărea în spectacolul „Anton Durcovici – Omul cu faţa de bronz”. Suntem toţi şi azi chiar n-a întârziat niciunul: Ion Coşa, Marius Curucli, Constantin Dănilă, Nicu Pascu, Nina Ionescu, Ştefan Ionescu, Adina Iftime, Iulia Solomon, Ciprian Cârstiuc, Tiberiu Gabor-Bitere, Mihai Râmniceanu şi Laurenţiu Budău. Se încarcă în linişte microbuzul cu recuzită împreună cu costumele şi materialele nu tocmai puţine necesare acestei filmări. Au fost adunate cu mare trudă şi pentru noi reprezintă o adevărată comoară. De undeva, discret, aflat în preajma lucrătorilor care sudează gardurile, părintele decan Dâscǎ ne studiază în halatul lui alb şi ne încurajează cu privirile pline de încredere. Suntem “băieţii lui”.

Ora 9.30

După un scurt popas în Nicolae Bălcescu, unde am mai primit (pe ultima sută de metri) nişte materiale necesare filmării, ajungem în localitatea Valea Mare. Linişte. Vom reuşi oare să facem ceea ce ne-am propus?

Părintele paroh Iosif Dămătăr ne primeşte cu drag ca o adevărată gazdă şi ne pune la dispoziţie Casa Tineretului ca să ne putem desfăşura în voie. Ne îmbrăcăm tăcuţi unii în soldaţi, alţii în ofiţeri, iar fetele îşi pun straiele ţărăneşti care le prind de minune. Ne împărţim sarcinile. O parte dintre noi pleacă într-un fabulos jeep militar condus de nenea Farţade care ne duce la intrarea în sat unde avem de filmat o scurtă secvenţă. Băieţelul care trebuia să participe la secvenţa cu pricina a întârziat aşa că am apelat, în regim de urgenţă, la o fetiţă pistruiată de circa 7-8 ani care (miracol!) pare lipsită de trac şi execută perfect sarcinile date de regizor.

Ora 11.00

S-a adunat lumea! Ura! Curtea bisericii Sfântul Mihail este plină de femei şi copii, toţi îmbrăcaţi în costume naţionale. O adevărată simfonie de culori. Răsuflăm uşuraţi. Semne bune ziua are!

Începem!

Marius Curucli, regizorul nostru de imagine şi fotoreporterul Ion Bâşcă se pun serios pe treabă. Au ce filma, au ce fotografia. Se fac primele primele cadre în interiorul bisericii. Curioşii şi cei care sunt îmbrăcaţi civil sunt invitaţi politicos de către regizorul Ion Coşa în locul rezervat corului. Pr. Claudiu Bulai conduce mulţimea. Se spun rugăciuni, se cântă din inimǎ, se repetă conştiincios. De undeva, de după o coloană, părintelui Dămătăr i se scurge o lacrimă fierbinte pe obraz pe care o şterge discret…

Ora 13.00

Continuăm şi nimeni, dar nimeni, nu pare obosit. Filmăm în clopotniţă cum, cu o bucurie nestăvilită, copiii trag clopotele de avertizare. Acţiune! Motor!… Încă o secvenţă reuşită.

Ora 14.00

Esenţa filmării. Confruntarea dintre armată şi credincioşii care au venit să-l apere pe preot. La vederea armelor îndreptate spre ele, câteva bătrâne încep să plângă. Li se trezesc amintiri dureroase. Întrerupem filmarea…

Continuăm. Toată lumea strigă: „Durcovici! Durcovici! Îl vrem pe episcopul nostru, pe Durcovici! Eliberaţi-l pe Durcovici!”

Ora 14.30

Am terminat toate scenele de masă. Mulţumim frumos tuturor locuitorilor din Valea Mare care s-au implicat. Mulţumim frumos părintelui Iosif şi părintelui vicar Claudiu. A fost un adevărat tur de forţă pentru toată lumea. O filmare de asemenea amploare ar fi fost făcută de o casă de filme în minimum două-trei zile şi cu un buget pe mǎsurǎ. La noi a durat trei ore fără pauză şi fǎrǎ buget… Toţi pleacă fericiţi. Li se citeşte pe chipuri. Şi-au făcut datoria faţă de episcopul martir Anton Durcovici aşa cum şi Anton Durcovici şi-a făcut datoria cu prisosinţă faţă de turma încredinţată.

Rămaşi singuri continuăm şi reuşim să terminăm în scurt timp filmările. Suntem mai mult decât bucuroşi. Tot ceea ce ne-am propus este în memoria aparatului de filmat. Nu apare absolut nicio problemă… Cineva de sus ne iubeşte! Mult. Mult.

 Reporter de „război”,

Laurenţiu Budău