Cu câtă nerăbdare așteptăm întâlnirea cu cei dragi, mai ales atunci când ne despart de ei mulți ani sau mulți kilometri! Când facem planuri pentru așa o întâlnire, timpul trece așa de greu până la împlinire. Atracția casei părintești, a celor dragi, a satului natal, a prietenilor, nu cunoaște margini.

A fost o tradiție frumoasă în satul nostru Valea Mare, ca fiii și fiicele satului să se întâlnească odată pe an; de fapt, întâlnirea a început cu sufletele consacrate: preoți, călugări, călugărițe, fecioare consacrate și eventuali invitați speciali. Mi-aduc aminte că într-un an am fost 97 de persoane împreună. De fiecare dată, dacă am fost mulți sau puțini, ziua aceea a fost minunată. Am avut o Sf. Liturghie, ne-am rugat Sf. Rozariu, am luat masa împreună, ne-am cunoscut (sau recunoscut), am povestit despre noi și am ascultat cu bucurie povestea vieții și muncii altora în slujba Domnului. Deși am promis de fiecare dată să ne rugăm unii pentru alții, înainte de despărțire am ales un bilețel dintr-un coșuleț pe care era scris numele cuiva din grup pentru care promiteam suport special de rugăciune până la următoarea întâlnire, care se programa pentru anul următor.

Anii sau scurs, întâlnirile s-au mai ținut, s-au mai amânat, s-au mai rărit și-apoi n-au mai fost, spre paguba noastră sufletească și a prețuirii satului și consătenilor.

Anul 2014 marchează câteva evenimente speciale, chemând la Sărbătoare pe toți fiii satului nostru, de data asta nu numai sufletele consacrate, dar pe tot vălemăreanul care trăiește în sat, care viețuiește în orice parte a României și cei care sunt oricât de departe pe tot rotundul pământului.  În înțelegere cu părintele paroh, Preasfințitul Anton de la Chișinău și mai mulți preoți, s-a hotărât ca Sărbătoarea Fiilor Satului Valea Mare să aibă loc anul acesta în ziua de sâmbătă 21 iunie. De data aceasta, așa cum am menționat mai sus, prin fiii satului înțelegem toți cei care se simt vălemăreni. Nu vor fi invitații speciale pentru nimeni, căci toți vom merge ”ACASĂ”…

Am amintit mai sus de evenimente speciale care se înscriu în această Sărbătoare a satului nostru, și anume: aniversarul meu de 75 ani de viață și 50 ani de preoție;
Preasfințitul Anton, Pr. Alois Isvanca, Pr. Ioan Ciuraru, Pr. Bernardin Farțade, 25 ani de preoție; Pr. Eugen Diac 35 ani de preoție.  Cei care au evenimente importante anul acesta, sunt rugați să-l informeze pe Pr. paroh Dămătăr cât mai curând.

Detalii despre programul acesti Sărbători se vor comunica imediat ce grupul de organizare se va întruni și decide asupra listei.
Între timp, cu bucurie în suflet, pregătiți valizele și biletele de călătorie (cei de departe), inimile și brațele ca să-i primiți (cei de aproape).

Vă dorim tuturor un Post Mare sfânt și rodnic pentru suflet
și să ne vedem sănătoși și cu bucurie sâmbătă 21 iunie a.c.
Pr. Grigore Duma