Anul acesta Ziua Tineretului s-a desfăşurat la nivel parohial în întreaga Dieceză de Iaşi în ziua de 1 mai 2021, prima sâmbătă din lună, ca în anii precedenţi. Tema din acest an a fost: „Ridică-te! Te constitui martor al celor pe care le-ai văzut” (cf. Fap 26,16). S-a propus ca anul acesta să facem sărbătoarea pe dealul Ciciola.
Acesta este un loc de pelerinaj pentru credincioşii catolici din Valea Mare, Faraoani şi împrejurimi. Se spune că aici ar fi fost îngropaţi morţii unei epidemii de ciumă. Pe marginea traseului până la locul indicat din pădure s-au construit staţiuni pentru Calea Crucii. În prezent se face acest pelerinaj în fiecare an pe data de 22 august, în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Regină, în cinstea căreia s-a construit actuala capelă.
Grupul de tineri s-a reunit la ora 8.30 în faţa bisericii, iar împreună au urmat drumul către capela din pădure. Nu a fost un drum uşor pentru cei care nu aveau o condiţie fizică bună, dar destinaţia a meritat efortul. Nimeni nu s-a descurajat, nici măcar la apariţia picăturilor de ploaie.
După ce au ajuns la capelă, tinerii au avut un timp de odihnă. A urmat Sfânta Liturghie celebrată de părintele vicar, Eduard Amariei. În cadrul predicii a subliniat cât de importantă este munca. Pentru a ajunge la scopul nostru este nevoie de efort, de transpiraţie, de muncă. Iar oricât de pregătiţi am fi, mereu va exista un element ,,necunoscut”, care poate ne va zgudui planurile, dar important este să ne punem încrederea în Dumnezeul nostru, care ştie întotdeauna ce este mai benefic pentru noi. Adevărata luptă pe care o ducem este cea cu noi înşine. Trebuie să tragem de comoditate, de egoism, de orgoliu ca să ne putem ridica. Este important să îi cerem lui Isus ceea ce avem nevoie, cu siguranţă vom primi şi ne vom putea înălţa.
Apoi a avut loc masa de prânz, sponsorizată de binefăcători, care a fost delicioasă şi bine pregătită. A reîncărcat bateriile tinerilor pentru activităţile ce aveau să aibă loc după-amiază.
După prânz, tinerii au ascultat cuvintele pline de învăţătură ale PS Iosif Păuleţ, după care au fost împărţiţi în mai multe echipe şi au meditat asupra anumitor pasaje din textele alese pentru această minunată sărbătoare. Fiecare grupă a fost invitată să îşi folosească imaginaţia şi creativitatea pentru a prezenta iniţiativele pe care le poate lua un tânăr în societatea în care trăim.
După amiaza a fost presărată cu multe bansuri şi jocuri interactive care i-au învăţat pe tineri că niciodată nu e prea târziu să te joci. Au conştientizat importanţa muncii în echipă şi mai mult de atât s-au bucurat de timpul prezent fiind împreună.
Fiecare dintre noi, tinerii, ne-am bucurat de această experienţă specială care sperăm să fie reluată şi de următoarele generaţii de tineri cu la fel de multă înflăcărare.
Silvia Jitaru