În întreaga Biserică Catolică duminică, 30 noiembrie 2014, începe Anul Vieţii Consacrate (30 noiembrie 2014 – 2 februarie 2016). Acesta va fi deschis, la Iaşi, printr-o celebrare solemnă în catedrală, începând cu ora 11.00.

În aceeaşi duminică are loc deschiderea în toate celelalte comunităţi catolice din Moldova. Totodată, duminică, în Biserica Romano-Catolică, începe postului Crăciunului şi un nou an bisericesc.

PS Petru Gherghel va prezida deschiderea solemnă din catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, la care vor participa PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, preoţi, călugări şi călugăriţe, seminarişti şi laici. Persoanele consacrate vor avea un rol special în celebrarea acestei sfinte Liturghii (la proclamarea lecturilor, rugăciunea credincioşilor, oferirea darurilor).

Deschiderea de la Iaşi şi din celelalte parohii a unui timp dedicat cunoaşterii şi aprofundării misiunii persoanelor consacrate are loc în acelaşi timp cu începerea Anului Vieţii Consacrate pentru întreaga Biserică, din bazilica „Sfântul Petru” din Vatican.

Persoanele consacrate se referă îndeosebi la călugări, călugăriţe şi preoţi călugări care s-au consacrat lui Cristos şi practică sfaturile evanghelice: ascultarea, sărăcia şi viaţa curată. Se deosebesc prin activitatea lor şi prin haina pe care o poartă. Locuiesc în mănăstiri şi în conventuri, ocupându-se în mod deosebit de rugăciune, opere de caritate, îngrijirea bolnavilor, educarea copiilor, a tinerilor etc.

În Iaşi, de exemplu, surorile de la Mănăstirea Providenţei din Bucium se ocupă de o grădiniţă, surorile de la Mănăstirea Divinei Providenţe (Str. Plopii fără soţ) se ocupă de un cămin de bătrâni, iar călugării Fraţii Şcolilor Creştine din Tătăraşi oferă educaţie copiilor orfani, la fel ca surorile „Congregatio Jesu” de pe Str. Sărăriei. Fraţii de la Mănăstirea „Don Orione” (Şos. Rediu), printre altele, se ocupă şi cu recuperarea alcoolicilor. La Bacău, surorile Maicii Tereza de Calcutta (Surorile Carităţii) se îngrijesc de mai mulţi copii bolnavi. La Baraţi (jud. Bacău), surorile asumpţioniste au o casă de copii, la fel ca surorile de la Butea (jud. Iaşi) care mai au şi un cămin de bătrâni.

Cu ocazia deschiderii Anului Vieţii Consacrate, PS Petru Gherghel a trimis o scrisoare pastorală în care, după ce prezintă contextul dedicării vieţii consacrate a noului an pastoral, precizează că sâmbătă seara, 29 noiembrie, în ajunul deschiderii noului an pastoral, se va organiza o priveghere de rugăciune pregătită şi susţinută de persoanele consacrate, prezente în comunităţile parohiale, priveghere coordonată de parohul locului, împreună cu ceilalţi preoţi prezenţi în parohie.

Excelenţa sa încheie scrisoarea invitând la „preamărim pe Domnul pentru tot darul pe care ni-l oferă prin slujirea persoanelor consacrate”.

În Moldova sunt 56 de ordine şi congregaţii, dintre care 13 masculine şi 43 feminine, cu 103 case unde îşi desfăşoară activitatea. În cele 56 de congregaţii sunt 170 de preoţi şi fraţi şi 422 de surori.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar