20141042afis_pelerinaj_cruce-ZMT_dieceza-Iasi01
Crucea şi icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului vor fi în pelerinaj în întreaga Românie. Pentru câteva zile acestea vor poposi şi în Dieceza de Iaşi. Toţi credincioşii sunt invitaţi să participe la celebrări. În special tinerii sunt invitaţi să se apropie de crucea şi icoana dăruite lor de către Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea.

Care este valoarea spirituală a crucii şi icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului?

„Crucea pelerină”, aşa cum mai este cunoscută, împreună cu icoana sfintei Fecioare Maria, sunt „încărcate” de rugăciunea a milioane de tineri în mijlocul cărora au poposit în comunităţile cele mai mici şi ascunse din diferite colţuri ale lumii sau cu ocazia întâlnirilor mondiale ale tineretului. Papa Francisc vorbea astfel despre cruce în timpul celebrării Căii crucii la Rio: „Cu crucea, Isus se uneşte cu tăcerea victimelor violenţei, care de acum nu mai pot să strige, mai ales cei nevinovaţi şi cei lipsiţi de apărare; cu crucea, Isus se uneşte cu familiile care sunt în dificultate şi care plâng pierderea tragică a copiilor lor… Cu crucea, Isus se uneşte cu toate persoanele care suferă foamea într-o lume care, pe de altă parte, îşi permite luxul să arunce în fiecare zi tone de mâncare; cu crucea, Isus este unit cu atâtea mame şi cu atâţia taţi care suferă văzându-şi copiii victime ale paradisurilor artificiale cum ar fi drogurile; cu crucea, Isus se uneşte cu cel care este persecutat datorită religiei, datorită ideilor, sau pur şi simplu din cauza culorii pielii; în cruce, Isus este unit cu atâţia tineri care au pierdut încrederea în instituţiile politice pentru că văd egoismul şi corupţia sau care au pierdut credinţa în Biserică şi chiar în Dumnezeu, datorită incoerenţei creştinilor şi a slujitorilor Evangheliei”.

La picioarele acestei cruci tinerii noştri au ocazia să pună toate aşteptările, căutările şi speranţele lor; să se roage pentru viaţa şi viitorul lor; să invoce binecuvântarea familiilor şi pacea pentru lumea întreagă.

Care este programul pelerinajului crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în Dieceza de Iaşi?

Tinerii din România, împreună cu PS Aurel Percă, vor prelua crucea şi icoana de la tinerii din Republica Moldova, în ziua de 14 octombrie 2014, sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, patroana Diecezei de Chişinău.

Programul în Dieceza de Iaşi va fi următorul:

14 octombrie

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul”, Bacău

17.00 – Primirea crucii – în faţa bisericii

Rugăciunea rozariului

18.00 – Sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă

19.00 – Adoraţia crucii

15 octombrie

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul”, Oneşti

11.00 – Primirea crucii

Adoraţia crucii

13.00 – Încheiere

Biserica „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”, Roman

17.00 – Primirea crucii – în faţa bisericii

Rugăciunea rozariului

18.00 – Sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă

19.00 – Adoraţia crucii

16 octombrie

Parohia „Sfânta Treime” şi Centrul pentru bolnavi şi bătrâni „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, Butea

12.00 – Primirea crucii

Adoraţia crucii

14.00 – Încheiere

Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Iaşi

17.00 – Primirea crucii – în faţa Palatului Culturii

Procesiune

Rugăciunea rozariului

18.30 – Sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel

19.00 – Adoraţia crucii

Cum pot urmări pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului?

Itinerarul poate fi urmărit pe www.zmtromania.ro şi pa pagina de facebook www.facebook.com/worldyouthdayRomanian.

Îi invităm pe tineri şi pe toţi credincioşii să participe la aceste celebrări în jurul crucii lui Cristos şi să vestească tuturor, aşa cum spunea Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, că „doar în Cristos, mort şi înviat, există salvare şi mântuire”.

Pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în Dieceza de Iaşi şi în România este totodată ocazie potrivită de a ne ruga pentru tinerii noştri care se găsesc în faţa atâtor dificultăţi şi care sunt asaltaţi de atâtea idei şi mentalităţi care amăgesc şi care aduc tristeţe şi nemulţumire; să ne rugăm pentru tinerii curajoşi care îl pun pe Cristos în centul vieţii lor; să ne rugăm pentru tinerii generoşi care sunt sensibili la necesităţile aproapelui.

Pr. Felix Roca,
responsabilul Oficiului pentru Pastoraţia Tineretului

* * *