Marţi, 10 decembrie 2013, în ziua aniversării a 62 de ani de la moartea episcopului martir Anton Durcovici, după o sfântă Liturghie solemnă la care au participa PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă şi un mare număr de preoţi, precum şi mulţi credincioşi printre care şi seminariştii din Iaşi şi după o lansare de carte în memoria celui martirizat în închisoarea de la Sighet, a avut loc o conferinţă despre „Splendoarea curăţiei”.

Evenimentul a adunat în sala de conferinţe a Episcopiei în jur de optzeci de tineri din diferitele parohii şi cămine studenţeşti din Iaşi.

Ceea ce la început părea o temă oarecum „inutilă”, cel puţin aşa era prognozat din diferitele discuţii, până la final s-a dovedit a fi unul dintre cele mai frumoase şi profunde subiecte.

S-a plecat de la premiza că societatea de astăzi consideră curăţia o „plagă”, un semn de „incapacitate” şi de slăbiciune şi caută prin intermediul oricăror mijloace să-i sublinieze „inutilitatea”. În schimb, curăţia este virtutea principală a lui Dumnezeu, deoarece curăţia este „iubirea integrală”, care nu consideră persoana pe „bucăţi”, ci în integralitatea ei. La rândul său, Dumnezeu este curat pentru că respectă persoana în integralitatea ei.

S-a convenit curăţia ca fiind forma excelentă de trăire a iubirii. Curăţia este virtutea care face persoanele frumoase, care nu ia, ci oferă, care înalţă, nu coboară, care respectă, nu umileşte. Este virtutea care atrage şi uneşte persoanele şi care menţine înţelegerea în familie.

Este în egală măsură o virtute pentru copii, adolescenţi, tineri, miri, părinţi, vârstnici, ca şi pentru sufletele curate, pentru că toţi sunt chemaţi să iubească. S-a făcut în acest caz referinţă la curăţia episcopului martir Anton Durcovici.

Şi fiind curăţia virtutea lui Dumnezeu, oferită în acelaşi timp şi oamenilor prin imprimarea în ei a „chipului şi a asemănării lui”, este în acelaşi timp şi o „plantă” rară, de multe ori greu de „întreţinut”.

Curăţia este o comoară, iar comoara suntem noi, oamenii, bărbaţi şi femei deopotrivă, tineri sau vârstnici, cu toţii chemaţi să trăim iubirea în integralitatea ei, să respectăm persoanele în integralitatea lor şi nu pe bucăţi, să le respectăm, nu pentru ceea ce pot să ofere sau să presteze, ci pentru ceea ce sunt.

Curăţia este virtutea campionilor şi toţi cei care se preocupă să trăiască iubirea în integralitatea ei sunt nişte campioni.

Pr. Felician Tiba