Radio Maria a apărut ca un răspuns la discursul rostit în Piaţa „Sfântul Petru”, de sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, în anul 1987, care i-a chemat la colaborare pe toţi credincioşii, pentru a realiza împreună marele proiect al „noii evanghelizări” în vederea celui de al treilea mileniu.
Acest post de radio a căutat să împlinească misiunea, pe care de altfel fiecare creştin a primit-o la Botezul său, de a răspândi mesajul evanghelic în comuniune, cu doctrina şi indicaţiile pastorale ale Bisericii Catolice şi cu fidelitate faţă de Sfântul Părinte.
Anul 2006 este începutul istoriei concrete a postului Radio Maria România. La 8 februarie 2006, la ora 16.00, începea prima transmisie din studioul Radio Maria din Oradea, cu rugăciunea Rozariului, pe frecvenţa de 102,2 FM.
La 25 martie 2006, de sărbătoarea Bunei-Vestiri, avea loc lansarea oficială a postului Radio Maria în România. Radio Maria avea să emită dintru bun început bilingv, în limbile română şi maghiară, în mod alternativ. Existau trei frecvenţe care emiteau în următoarele oraşe şi împrejurimile lor: Oradea, Zalău şi Gheorghieni.
Anul 2009 a însemnat pentru Radio Maria realizarea primei părţi a unui proiect inedit: înfiinţarea primelor trei studiouri regionale. La 8 martie, la Zalău s-a inaugurat primul studio teritorial. La 29 martie s-a inaugurarea cel de-al doilea studio regional, cel din Şimleu Silvaniei (Sălaj). Cel de-al treilea studio regional a fost înfiinţat la 21 noiembrie 2009 la subsolul catedralei romano-catolice „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi. În anul 2011, după obţinerea unei frecvenţe proprii de emisie în zona Baia Mare (95,4 MHz), la 12 ianuarie a fost sfinţit şi inaugurat al patrulea studiou regional Radio Maria, în Baia Mare.
Primele transmisii la Radio Maria, în direct din catedrala romano-catolică din Iaşi, au început în luna aprilie 2009, când s-au transmis celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă şi din Duminica Paştelui. În zilele de 15-16 august 2009, Radio Maria a fost prezent prin transmisiuni directe şi emisiuni speciale la Pelerinajul diecezan de la Sanctuarul Marian de la Cacica. Periodic se transmite în direct sfânta Liturghie din catedrala romano-catolică Iaşi, precum și din alte parohii. Transmisiunile sunt anunţate din timp pe siturile www.ercis.ro şi situl www.radiomaria.ro
Referitor la difuzarea emisiunilor acestui post de radio şi în Moldova, directorul de programe în limba română, pr. Doru Popovici, a declarat Diecezei de Iaşi următoarele: “Dorinţa noastră este ca de acest post de radio să beneficieze şi creştinii catolici din Moldova. De aceea, un prim proiect este de a obţine o frecvenţă pentru zona Iaşi, Roman şi Bacău. Vom participa foarte curând la licitarea unei asemenea frecvenţe. Pe de altă parte, suntem dispuşi şi deschişi să publicăm orice material pe care ni l-ar putea oferi Episcopia de Iaşi, folositor ascultătorilor noştri”.
În zona Moldovei, Radio Maria se poate asculta începând cu data de 17 octombrie în zona Bacău, pe frecvenţa 89,6. Se fac eforturi pentru a se realiza acest proiect și în zona Roman. Până atunci se poate asculta Radio Maria prin DIGI (pe frecvenţa 12687 MHz) sau prin internet (www.radiomaria.ro sau prin accesarea secţiunii „Ascultă online” de pe coloana din stânga a sitului www.ercis.ro sau accesând adresele:
http://www.radiomaria.org/media/start.asp?source=romania&title=romania http://www.radiomaria.org/media/romania.asx

Pr. Claudiu Bulai