98 11 12 1 2 3 4 5 6 7

După cum bine știm, pentru orice copil, vara înseamnă VACANȚĂ. În această perioadă poți face foarte multe lucruri: să citești o carte, să te plimbi cu rolele, cu bicicleta, să ieși la joacă cu prietenii și de ce nu, poți sta să te plictisești. Dar chiar dacă suntem în vacanță, trebuie să avem grijă și de sufletul nostru, pentru că acesta este singurul care nu ia niciodată vacanță și de aceea trebuie să-l alimentăm mereu cu momente spirituale din cele mai diverse. Cum altfel puteam să îi strângem pe toți alături de Biserică și de Isus decât organizând și în această vară activitatea preferată a copiilor și a tinerilor, și anume „Vara împreună”. În acest an acest eveniment s-a desfășurat în perioada 17-22 iulie și a fost organizat de părintele paroh Iosif Dămătăr și părintele vicar Albert Babiaș, împreună cu tinerii și adolescenții din comunitate, dornici de a fi alături de copii în aceste zile și de a-i ajuta să învețe cât mai multe lucruri noi. Aproximativ 150 de copii ajutați de 30 de animatori au participat la campusul cu tema „Micul Print”, în cadrul căruia accentul s-a pus de acestă dată pe vizionarea unor scenete prezentate de cățiva tineri care s-au aratat dornici să se pregatească timp de mai multe săptămăni pentru a-și demonstra talentele actoricești în fața copiilor, în același timp conturând povestea micului prinț. Programul s-a desfășurat în fiecare zi între orele 9:00-12:00, iar după-amiaza de la ora 15:00 până după sfânta Liturghie.

Programul nostru din prima zi a început cu o rugăciune, cu formarea echipelor precum și cu ascultarea imnului special compus pentru acestă ocazie. Și cum era de așteptat, nu puteam începe ziua fără a dansa puțin împreună. Astfel, copiii și-au amintit câteva din bansurile vechi dar au fost entuziasmați și de cele noi. Ziua a continuat cu vizionarea scenetei, în jurul căreia s-au concentrat și discuțiile de la cateheză. Au urmat și mult așteptatele jocuri de echipă desfășurate la baza sportivă, care ne-au învățat că nu contează dacă am caștigat sau am pierdut, important este ca ne-am distrat cu toții împreună. După-amiază, după o scurtă rugăciune urmată de prezentarea programului și bansurile introductive, fiecare grupă a avut șansa de a descoperi atelierele care au fost pregătite pentru această saptămână, unde aveau să-și dezvolte creativitatea și îndemânarea . După terminarea atelierului, fiecare echipă a avut ocazia să pregătească un moment pentru spectacolul final.

La ora 18:00 ne-am adunat în biserică, asa cum aveam să facem în fiecare zi, pentru a pregăti cântecele pentru sfânta Liturghie, ajutați de domnișoara dascăl Beti, și pentru a recita împreună sfântul Rozariul. După sfântul Rozariu a urmat sfânta Liturghie. Astfel s-a desfășurat și ziua de marți: copiii au dansat, au cântat, au învățat cum să pună în practică iertarea și milostivirea față de aproapele, s-au jucat, s-au distrat împreună și s-au rugat.

Miercuri, după momentul de formare spirituală, copii organizați pe echipe,au fost provocați să caute indiciile necesare pentru a descoperi comoara cu bănuții din aur, câștigătoare fiind echipa albastră. Programul de după amiază a continuat cu colectarea deșeurilor de pe strazile satului nostru deoarece noi ne dorim sa avem un sat cât mai curat.

Joi, după ce am celebrat la ora 9.00 sfânta Liturghie a sosit și mult așteptata ieșire la pădure. Cei mici s-au bucurat de aerul curat, de vremea bună de care am avut parte, precum și de jocurile și concursurile pe care le-au organizat arbitrii de-a lungul zilei. Am avut parte chiar și de un oaspete special, domnul Ioan Coșa, care ne-a răcorit cu câte o înghetată, iar apoi ne-a vorbit despre importanța credinței și a participării la sfânta liturghie încă din copilarie, precum și despre respectul pentru preoți.

Ziua de vineri s-a desfășurat conform programului obișnuit. Ultima zi de campus a început cu câteva bansuri, vizionarea scenetei, cateheza, precum și jocurile pe echipe. După-amiază am făcut ultimele pregătiri pentru spectacolul de la încheierea campusului. Duminică dimineața s-a celebrat o liturghie de mulțumire pentru toți binefăcătorii acestui campus, după care a urmat micul nostru spectacol. A avut de toate: dansuri, cântece și amuzament.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru vremea minunată de care ne-am bucurat în această săptămână și pentru toate harurile revărsate asupra noastră, iar binefăcătorilor le mulțumim pentru faptul că au avut grijă să nu ne lipsească nimic și ne-au răcorit în fiecare zi cu cîte o înghețată. Pentru toți aceștia, copiii s-au rugat și se vor ruga în continuare ca Dumnezeu să-i răsplătească așa cum știe el mai bine.

Mulțumirile noastre se îndreptă și spre preoții care au fost alături de noi și, de asemenea, spre tinerii și adolescenții care au dăruit din timpul lor pentru a fi alături de copii, pentru grija și implicarea în buna desfășurare a acestei săptămâni. Totodată, le mulțumim și părinților pentru încrederea acordată că vom avea grijă de copiii mai mici și pentru că i-au încurajat pe cei mai mari să participe.

 

Antal Bianca