„Mergeţi şi faceţi ucenici din toate naţiunile”(Mt 28, 19)

    În acest an, ziua tineretului la nivel diecezan s-a desfăşurat la Pildeşti, judeţul Neamţ. Această sărbătoare a adunat peste 3000 de tineri din peste 100 de parohii din Dieceza de Iaşi, printre care am participat şi noi, tinerii din Valea Mare. Cu o zi înainte de această sărbătoare a avut loc pregătirea spirituală şi organizatorică a participanţilor din fiecare parohie, amintind mesajul Papei emerit Benedict al XVI-lea adresat tinerilor din întreaga lume.

    A doua zi de dimineaţă am plecat entuziasmaţi de marea sărbătoare, însoţiţi de păstoriiii noştri Pr. Paroh, Iosif  Dămătăr şi Pr. Vicar, Gabriel Trişcă. Programul a debutat cu primirea participanţilor, iar pentru a ne înviora, tinerii din Parohia Paşcani ne-au pregătit o serie de bansuri. Pentru a intra în spiritul zilei, Pr. Felix Roca, împreună cu noi toţi, am făcut rugăciunea de dimineaţă pentru a avea o zi cât mai reuşită. În continuare a urmat pregătirea Sfintei Liturghii şi ocazii de spovezi pentru toţi tinerii.

    Ceremonia s-a deschis cu procesiunea reprezentanţilor fiecărei parohii urmaţi de preoţii din dieceză, liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, însoțit de PS Anton Coşa, episcop de Chişinău. La predica prezentată de episcopul diecezei noastre, am fost încurajaţi şi sfătuiţi de a trece peste obstacolele vieţii, privind la Cristos în orice moment, fiind misionari în fiecare zi şi ducând mai departe mesajul iubirii divine. La sfârşitul Sfintei Liturghii au urmat mulţumirile adresate parohiei gazdă, cât şi tuturor participanţilor.

    Din bunăvoinţa comunităţii, prânzul ne-a fost asigurat cu multe sărmăluţe delicioase, cum majoritatea tinerilor au afirmat. După prânz a urmat programul artistic, în care câteva parohii au prezentat piese de teatru, dansuri, cântece, etc. La sfârşitul programului am fost binecuvântaţi de Preasfinţiţii prezenţi, tinerii din fiecare parohie întorcându-se acasă mai plini de bucurie şi speranţă de a fi misionari în propriile comunităţi.

    Printre impresiile tinerilor după această zi frumoasă se numără aprecierea corului format din cele două Institute, Diecezan şi Franciscan, corul din Pildeşti, şi alte câteva coruri ale parohiilor vecine, acompaniate toate de o orchestră. O impresie frumoasă au făcut-o tinerii din parohia Iaşi-Centru, prin dansul contemporan, cu mesaj, prezentat ca moment artistic, voind să evidenţieze tema zilei de a fi misionari.

    Mulţumim din inimă parohiei din Pildeşti pentru găzduirea prietenoasă şi caldă, precum și tuturor celor care ne-au ajutat să ajungem la această sărbătoare.

Felicia, Beti și Agata